Mensen die van boeken lezen houden en niet naar de bibliotheek gaan, verzamelen in de loop der jaren honderden misschien wel duizenden boeken. Wat doe je met al deze boeken in de loop van je leven?
Later in dit artikel zal ik je het ‘geheim' vertellen zodat ook jij, als je wilt, dit kunt toepassen om makkelijker je boeken uit te zoeken.
Tijdens één van mijn eerste projecten was het opruimen en re-organiseren van paar boekenkasten aan de orde. Het ging niet alleen om de boekenkasten want boeken en tijdschriften lagen verspreid over het hele huis. Alle boeken en tijdschriften uit alle vertrekken werden op de eettafel bij elkaar gelegd. Het werd een gigantische stapel van honderden boeken en een grote stapel met tijdschriften. De gezamenlijke hobby was duidelijk: lezen!
Het sorteren kon beginnen; alle boeken werden met grote zorg één voor één opgepakt en bekeken. Het was prachtig te zien hoe makkelijk het hen afging een keuze te maken. En ook hoe soms met eerbied de boeken/verhalen werden bedankt voor de bijzondere momenten die zij samen hadden beleefd. Aan het einde van de sorteer proces verlieten dozen met boeken het huis en er werd nog een gezellige avond georganiseerd waar vrienden boeken konden uitkiezen.
“... het was prachtig te zien hoe makkelijk het hen afging een keuze te maken."
Een echte boekenverzamelaar ben ik niet (meer), maar een echte boekenwurm wel!
Voordat ik met ‘mijn’ eigen opruim-proces begon leende ik wel vaak boeken uit, maar iets weerhield me om boeken weg te geven. Op een zeker moment stonden boeken in dubbele rijen in de boekenkasten. Ik wist dat ik de meeste van deze boeken ookal waren ze nog zo goed, nooit zou herlezen. Wat weerhield me om ze niet weg te doen? Is het niet net als een shirt dat je niet meer draagt?
Ik denk dat liefde voor lezen wordt gevoed door vele aspecten. Het bevredigt nieuws-leergierigheid; zorgt voor geestverruiming; het laat de fantasie en verbeelding spreken, anders dan een film omdat jij zelf het verhaal kunt invullen en kleur kunt geven; het is een vorm van afleiding om je gedachten te veranderen; om alledaagse beslommeringen los te laten; het kan je gevoelsleven tot uitdrukking brengen; het neemt je mee naar andere magische dimensies, los van alles. En de aardse wet van tijd tikt hier niet. Boeken en lezen hebben een groot verbindend element in zich.
“.....de aardse wet van tijd tikt hier niet."
Vaak zie ik boekenkasten die vol staan met ongelezen boeken. De boeken worden bewaard voor op een dag, vaak voor, “als ik meer tijd heb om te lezen”. Uit persoonlijke- en werkervaring weet ik dat deze dag naar alle waarschijnlijkheid nooit zal komen.....
Want boeken komen alleen naar je toe op een moment dat ze je iets te vertellen hebben, voor de levensfase en interesse waarin je je op dat moment bevindt. Wanneer je het boek niet meteen leest dan gaat deze specifieke levensfase voorbij en blijf je zitten met een kast vol ongelezen boeken.
“ ... want boeken komen alleen naar je toe op het moment dat ze je iets te vertellen hebben, voor de levensfase en interesse waarin je je op dat moment bevindt.”
Een andere manier om ongelezen boeken in je boekenkast te krijgen is als cadeau van anderen. Zij waren reuze enthousiast en wilden dat graag met je delen. Meestal ga je niet door dezelfde levens fases heen, ook al ben je best open voor iets nieuws, je voelt je ongemakkelijk te zeggen dat je het misschien niet zult lezen.
Dat ‘ongemakkelijk' of ‘schuldig' voelen hoor ik vaak.
Er zijn andere manieren om daarmee om te gaan. Volgens mij zou het nooit jouw bedoeling zijn om mensen ongemakkelijk te laten voelen als je iemand een cadeau geeft? Je geeft iets aan iemand met de beste bedoelingen, omdat je denkt dat ze er blij van worden, toch?! Het gebeurd weleens dat je een geschenk krijgt waarmee je niet blij bent. Zou je dan willen dat iemand dat dan altijd bewaard? In deze vraag zit eigenlijk al het antwoord. Nee, natuurlijk wil je dat niet!
Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat je nooit meer cadeau’s kan geven. Het gaat erom dat als jijzelf een cadeau niet leuk vindt of niet nodig hebt je het gewoon kunt weggeven zonder je ‘ongemakkelijk' of ‘schuldig' te hoeven voelen. Dat zegt vanzelfsprekend niets over dat je deze persoon of de attentie niet waardeert.
Oké, dan nu weer terug naar het onderwerp van dit blog; boeken!
Ik zag een interessant verschijnsel toen ik een paar jaren geleden besloot mijn boeken te gaan minimaliseren. Eénmaal alles uitgezocht zag ik dat ik mijn boeken kon onderverdelen in 2 categorieën en dat is dan ook meteen het ‘geheim’ waar ik in het begin van dit blog over had en misschien kun jij je hier ook in vinden.
Ik merkte op dat er 2 categorieën waren; ‘Life changers’ & ‘Non life changers’
‘Life-changers’: zijn boeken die een ‘impact’ gemaakt hebben op je leven, ze gaven je een dieper inzicht of andere richting in het leven. Zij kwamen in jouw leven toen je ze nodig had om jouw iets te vertellen. Ze typeren een stuk van je leven waar je dankbaarheid over voelt. Deze boeken sla je nog eens open of herleest ze.
’Non life-changers’: zijn vele andere andere (goede) boeken, alleen zijn dat géén ‘life changers’.
Onder dit criterium vallen overigens geen genres. ‘Life-changers’ kunnen alle genre boeken zijn; romans, (auto)biografieën, studieboeken, spirituele boeken, prentenboeken etc...
- Het gaat er dus om wat een boek in je heeft bewogen en welke impact het op je leven heeft gemaakt.
Tips om je boeken te sorteren
- Een belangrijk punt is dat je jouw boeken één voor één in je handen houdt en zo kiest of je het wel of niet wilt houden.
Je kunt echt vertrouwen op het antwoord dat je krijgt als je jezelf de vraag stelt; was dit boek een ‘life changer’ of een ’non life changer’ voor mij? Je kunt er natuurlijk ook je eigen woorden aangeven, als de mijne niet lekker aanvoelen. ;-)
- Wat doe je met de boeken die je wilt doorgeven?
Misschien heb je wel een in jouw buurt; een buurt bieb?! Een leuk idee om boeken in een kastje voor de deur te zetten voor mensen in de buurt. Zo krijgen buren een gelegenheid om ook hun boeken te doneren. Een buurt bieb heeft ook weer een verbindend aspect. Mensen komen elkaar tegen bij een kastje en raken daardoor met elkaar in gesprek. Een boekenkastje wordt een sociaal trefpunt. Leuk toch?!
- Andere tips zijn: een boeken feestje organiseren; kringloopwinkels; on-line verkoop sites; boekenmarkten.
- En "Last but not least"; dit proces zal alléén effectief zijn als je eerlijk bent tegen jezelf en serieus van plan bent op te gaan ruimen. Anders niet! ;-)
Wil jij ook ontzettend graag opruimen en met minder spullen gelukkig zijn? Wil ook jij ervaren hoe het voelt eindelijk bevrijd te zijn van al die overbodige spullen? Wil jij van overvloed naar overzicht, van minder naar meer?
Neem gerust contact op zodat ik je meer informatie kan geven over mijn werkwijze.
En wie weet spreken we elkaar snel!
Harte groet, Noah.
Reactie plaatsen
Reacties